KNIHOVÁ, Ladislava. Mobile Apps as an Integral Part of Media Studies. In Martin Solík. MEGATRENDS AND MEDIA Reality and Media Bubbles. 1. vyd. Trnava: University of Ss. Cyril and Methodius in Trnava. s. 62-80. ISBN 978-80-8105-952-0. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Mobile Apps as an Integral Part of Media Studies
Název česky Mobilní aplikace jako integrální součást mediálních studií
Autoři KNIHOVÁ, Ladislava (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Trnava, MEGATRENDS AND MEDIA Reality and Media Bubbles, od s. 62-80, 19 s. 2018.
Nakladatel University of Ss. Cyril and Methodius in Trnava
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50301 Education, general; including training, pedagogy, didactics [and education systems]
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání tištěná verze "print"
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/18:#0000444
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-8105-952-0
ISSN 2453-6474
UT WoS 000465599700004
Klíčová slova česky blogování; výukové cíle; mediální studia; mobilní aplikace; multimedia; sociálně-kulturní realita; stavba příběhu; editace videa/audia
Klíčová slova anglicky blogging; learning goals; media studies; mobile application; multimedia; socio-cultural reality; story building; video/audio editing
Štítky AR 2018-2019, cervenec_2019_o, RIV_2020, WOS, xD1
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Dominika Moravcová, učo 21787. Změněno: 9. 4. 2020 10:32.
Anotace
Multimedia is a reality of today’s media world. It makes our life more exciting and media messages more attractive and memorable. There is no need for expensive technical equipment. With a smartphone and a few mobile applications, we can get our creative juices flowing. The aim of this paper is to identify and explore existing mobile applications suitable for implementation into Media Studies, including teaching methods and activities helping to meet learning goals. Media Studies is an intellectually challenging contemporary study programme. Its graduates influence our socio-cultural reality to a large extent. Therefore partial innovations of its syllabus in harmony with the latest trends can significantly contribute to a higher quality of media outputs at all levels. The author carried out detailed research into a number of mobile applications, with regards to their strengths and potential weaknesses. Not only awareness of their existence but, mainly, the possibility of their active use in seminars is the goal of this paper. Mobile applications examined in this study evenly cover areas such as news, story building, photo editing, audio/video editing, and, last but not least, blogging. The author is fully convinced that the specifics of smartphone mediated interactions versus face-to-face learning require further research that will shed light on these issues as the picture is still incomplete.
Anotace česky
Multimédia jsou realitou dnešního světa. Činí náš život vzrušujícím. Mediální poselství jsou přitažlivější a zapamatovatelnější. Nepotřebujeme nákladné technické vybavení. Pomocí chytrých telefonů a díky několika mobilním aplikacím můžeme popustit uzdu naší kreativitě. Cílem tohoto příspěvku je identifikovat a prozkoumat existující mobilní aplikace vhodné pro zařazení do mediálních studií, a to včetně výukových metod a dalších činností, které pomáhají naplnit výukové cíle. Mediální studia jsou v současnosti studijním programem, který je zajímavou intelektuální výzvou. Jeho absolventi do značné míry ovlivňují sociálně-kulturní realitu společnosti. I to je důvodem pro částečnou inovaci sylabu tohoto studijního programu tak, aby reflektoval nejnovější trendy a mohl zásadním způsobem přispět k vyšší kvalitě mediálních výstupů na všech úrovních. Autorka uskutečnila detailní průzkum velkého množství mobilních aplikací a věnovala se identifikaci jejich silných i slabých stránek. Cílem tohoto příspěvku je nejen přispět k získání povědomí o jejich existenci, ale hlavně přinést informace o jejich aktivním využití v seminářích. Zkoumané mobilní aplikace v této studii rovnoměrně pokrývají oblast zpráv, budování příběhů, editace fotografií, editace audia a videa a v neposlední řadě i oblast blogování. Autorka je zcela přesvědčena, že problematika specifické interakce umožněné díky chytrým telefonům v porovnání s klasickou kontaktní výukou je oblastí vysoké priority pro další výzkum, který dále objasní tuto problematiku, neboť naše povědomí o ní zdaleka není v potřebné míře kompletní.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 12:23