STRAUS, Jiří. Pád z výšky a počítačová simulace. In Markéta Brunová. Trestně právní a kriminalistické aspekty dokazování. první. Praha: Vysoká škola finanční a správní, a. s. s. 321-330. ISBN 978-80-7408-206-1. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Pád z výšky a počítačová simulace
Název česky Pád z výšky a počítačová simulace
Název anglicky Fall from height and computer simulation
Autoři STRAUS, Jiří.
Vydání první. Praha, Trestně právní a kriminalistické aspekty dokazování, od s. 321-330, 10 s. 2020.
Nakladatel Vysoká škola finanční a správní, a. s.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-7408-206-1
Klíčová slova česky Kriminalistika, forenzní biomechanika, pády z výšky, počítačová simulace
Klíčová slova anglicky Criminalistics; Forensic biomechanics; height falls; computer simulation
Štítky AR 2019-2020, unor_2020_o, xD2
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 12. 3. 2021 07:20.
Anotace
Článek se zabývá kriminalistickým experimentem a možností využití počítačového modelování. V příspěvku jsou popsány současné možnosti využití počítačové simulace a uvedena možnost využití při objasňování verzí v případě konkrétního trestného činu. Perspektivní metoda je program Virtual Crash 3. Jedná se o certifikovaný software, který byl vyvinut pro soudně inženýrské a biomechanické aplikace. Touto metodou je možné simulovat situace, které nelze prakticky realizovat skutečným experimentem s figurínou nebo živým člověkem. Počítačová simulace pohybu člověka může velmi přesně objasnit pravděpodobnost jednotlivých verzí při posuzování pádu člověka z výšky.
Anotace anglicky
The article deals with criminological experiment and the possibility of using computer modeling. The paper describes the current possibilities of using computer simulation and the possibility to use it for clarifying the versions in the case of a specific crime. The Perspective Method is Virtual Crash 3. This is a certified software that has been developed for forensic engineering and biomechanical applications. With this method, it is possible to simulate situations that can not be practiced by a real experiment with a mannequin or a living person. A computer simulation of human movement can very accurately illustrate the likelihood of individual versions when assessing a person's fall from a height.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 10:15