KNIHOVÁ, Ladislava. Empowering Customers through Education-based Videos in E-commerce. Marketing Science and Inspiration. Bratislava: Univerzita Komenského v Bratislavě, roč. 2020, č. 2, s. 17-27, 10 s. ISSN 1338-7944. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Empowering Customers through Education-based Videos in E-commerce
Název česky Posílení postavení zákazníků prostřednictvím vzdělávacího videa v prostředí e-komerce
Autoři KNIHOVÁ, Ladislava.
Vydání Marketing Science and Inspiration, Bratislava, Univerzita Komenského v Bratislavě, 2020, 1338-7944.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50901 Other social sciences
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky Posílení postavení zákazníka, digitální obsahový marketing, obsah založený na vzdělávání, vysvětlující video, obsah nezaložený na vzdělávání, video marketing.
Klíčová slova anglicky Customer empowerment; digital content marketing; education-based content; explainer video; non-education-based content; video marketing.
Štítky AR 2020-2021, POZNÁMKA, xJ4
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 12. 3. 2021 10:23.
Anotace
Digital marketing is a fascinating discipline. It is getting matured before our eyes and surprises us every day as it is expanding fast into various sub-disciplines. Video marketing is one of them. The objective of this paper is to examine the different marketing functions of video promotion with a special focus on the e-commerce environment. There, it traditionally served customer education, focusing exclusively on products and their features. However, the current practice demonstrates that marketing managers have quickly realized the potentials of content marketing in general, and education-based content specifically. As a result, they started to prepare video sessions designed to educate their customers in the whole context of their products and brands, not just explaining a product and its features. While processing the data of prominent e-shops from the Czech Republic and Austria, examples of video sales promotion and branding in the e-commerce environment have been analysed both from the viewpoint of their content focus and added value to customers. The comparative analysis proved a much higher interest in video promotion of the Czech e-retailer than in the case of the Austrian counterpart. Managerial implications and proposals for further research have been suggested.
Anotace česky
Digitální marketing je fascinující disciplína. Dozrává nám před očima jako dobré víno a stále překvapuje inspirativními ukázkami implementace do marketingové praxe. Video marketing je toho příkladem. Cílem této studie je prozkoumat a kriticky zhodnotit marketingové funkce video propagace se zvláštním zřetelem na prostředí elektronického obchodování. Video formát již dříve tradičně sloužil pro účely vzdělávání zákazníků, avšak zaměřoval se převážně na produkty a jejich vlastnosti. Současná praxe však ukazuje, že marketingoví manažeři si rychle uvědomili potenciál obsahového marketingu celkově, a konkrétně pak i potenciál vyplývající z obsahu zaměřeného na vzdělávání zákazníků. Výsledkem bylo, že firmy začaly sdílet videonahrávky s cílem vzdělávat své zákazníky v celém kontextu nabízených produktů a značek. Při zpracování dat významných e-shopů z ČR a Rakouska byly analyzovány příklady podpory prodeje a brandingu pomocí videí, a to jak z hlediska jejich obsahového zaměření, tak i z hlediska přidané hodnoty pro zákazníky. Komparativní analýza prokázala signifikantně větší zájem českého e-shopu Alza o video marketing, než je tomu v případě rakouského e-shopu Universal Versand. V závěru příspěvku jsou formulovány manažerské implikace i náměty na zaměření dalšího výzkumu.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 18:37