STRAUS, Jiří a Tamara PETŘÍKOVOVÁ. Vliv chemických látek na degradaci trichologických stop. DRUGS & FORENSICS BULLETIN. Praha: Policie České republiky, Národní protidrogová centrála Služby kriminální policie a vyšetřování,, XXVI, č. 4, s. 5-16. ISSN 1211-8834. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Vliv chemických látek na degradaci trichologických stop
Název česky Vliv chemických látek na degradaci trichologických stop
Název anglicky Influence of chemical substances on the degradation of trichological traces
Autoři STRAUS, Jiří a Tamara PETŘÍKOVOVÁ.
Vydání DRUGS & FORENSICS BULLETIN, Praha, Policie České republiky, Národní protidrogová centrála Služby kriminální policie a vyšetřování, 2020, 1211-8834.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50502 Criminology, penology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky Kriminalistická biologie; vlasy; trichologie; destrukce; kyseliny; hydroxidy
Klíčová slova anglicky Forensic Biology; hair; trichology; destruction; acids; hydroxides
Štítky AR 2020-2021, POZNÁMKA, xJ4
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 23. 3. 2021 10:21.
Anotace
V článku je pojednáno o destrukci trichologického materiálu vlivem běžně dostupných látek, jako jsou kyseliny a hydroxidy. Teoretická část je doplněna o experiment s cílem zjistit možnosti degradace trichologického materiálu. K experimentu byly využity běžně dostupné látky, byly vybrány takové, u kterých byl předpokládaný vliv na vlasové vlákno. Viditelný je především vliv pohlaví, mužské vlasy jsou odolnější vůči rozkladu než ženské vlasy. Vlasy upravované bělením a barvením jsou obecně náchylnější k chemickým látkám. U nebarvených vlasů jsou náchylnější světlé vlasy na vliv chemických látek. Vliv věku byl pozorovatelný u pokusu se Savem. Vlasy od nejstarších dárců byly mnohem náchylnější a v Savu se rychleji rozpustily, i přesto, že nepatřily tyto vlasy mezi poškozené vlasy vlivem kosmetických úprav. Vliv léků je nezanedbatelný, nicméně jsme v experimentální části nebrali v úvahu typy léků.
Anotace anglicky
The article deals with the destruction of trichological material due to commonly available substances such as acids and hydroxides. The theoretical part is supplemented by an experiment to determine the possibility of degradation of trichological material. Commonly available substances were used for the experiment, and those were selected for which the effect on the hair fiber was expected. The influence of gender is especially visible, male hair is more resistant to decomposition than female hair. Hair treated with bleaching and dyeing is generally more susceptible to chemicals. In uncoloured hair, blond hair is more susceptible to chemicals. The effect of age was observable in the experiment with Sav. Hair from the oldest donors was much more susceptible and dissolved faster in Sava, even though it was not among the damaged hair due to cosmetic treatments. The effect of drugs is not negligible, however, we did not take into account the types of drugs in the experimental part.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 11:59