ROUBAL, Ondřej a Jitka CIRKLOVÁ. Crisis of Masculinity, Erotic Capital, and Male Grooming in the Sociology of Marketing Communications. Communication Today. Trnava: Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metóda, roč. 11, č. 2, s. 18-34. ISSN 1338-130X. 2020.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Crisis of Masculinity, Erotic Capital, and Male Grooming in the Sociology of Marketing Communications
Název česky Krize maskulinity, erotický kapitál a mužský grooming v sociologii marketingové komunikace
Autoři ROUBAL, Ondřej (203 Česká republika, garant, domácí) a Jitka CIRKLOVÁ (203 Česká republika, domácí).
Vydání Communication Today, Trnava, Fakulta masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metóda, 2020, 1338-130X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50800 5.8 Media and communications
Stát vydavatele Slovensko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/20:#0000671
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
UT WoS 000593125500003
Klíčová slova česky Maskulinita, krize maskulinity, krása, fyzická atraktivita, erotický kapitál, muži, úspěch, marketingová komunikace
Klíčová slova anglicky Masculinity; crisis of masculinity; beauty; physical attractiveness; erotic capital; men; success; marketing communications
Štítky AR 2020-2021, odmeny_2021, POZNÁMKA, RIV_2021, xJ3
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Mgr. Jitka Štruncová, učo 38491. Změněno: 23. 6. 2022 12:56.
Anotace
Beauty is an objective reality, not a myth. For some time the biological sciences, sociobiology, and sociology have demonstrated the role of beauty as a factor influencing a number of life circumstances. Recently the theory of erotic capital has grown in sociological thought, which spreads and deepens the concept of human capital to include another important dimension. Erotic capital as a complex quality includes not only physical attractiveness, sexual attractiveness, social competence, temperament, sexuality, and a capacity for self-presentation. This capacity for self-presentation is dependent on the ability to groom, to care for one’s own appearance and body. The goal of this study is to demonstrate that this dimension of erotic capital has become a relevant life strategy for a male population as components of a formula for life success, and that they are willing to invest ever more funds in grooming. We are seeking to support the hypothesis that a relationship exists between efforts to increase one’s own attractiveness and desire for success. What can be identified as “male grooming” is a growing economic sector, supported by an ever more robust marketing industry. We have reached the conclusion that the media constructed narrative of male grooming can be effectively communicated as the potential to achieve a hegemonic masculinity, i.e. dominance and success in the socioeconomic dimension of life, which corresponds to the empirical findings of sociologists. It is thereby possible to respond to perceptions of male grooming as an expression of a crisis of masculinity, or rather of a submissive and marginalized masculinity unappealing and rejected by the heterosexual male population.
Anotace česky
Krása je objektivní realitou, nikoli mýtem. Biologické vědy, sociobiologie či sociologie dlouhodobě prokazují existenci krásy jako faktoru, ovlivňujícího řadu životních okolností. V poslední době se rozvíjí v sociologickém myšlení teorie erotického kapitálu, která rozšiřuje a prohlubuje koncept lidského kapitálu o další významnou dimenzi. Erotický kapitál jako komplexní kvalitu, zahrnující kromě fyzické atraktivity, sexuální přitažlivost, sociální kompetence, temperament, sexualitu a schopnost sebeprezentace. Právě schopnost sebeprezentace závisí i na schopnosti zkrášlování, péče o vlastní vzhled a tělo. Cílem studie je prokázat, že tato dimenze erotického kapitálu je relevantní životní strategií mužské populace jako komponenty vzorce životního úspěchu, ochotné do zkrášlování investovat stále více finančních prostředků. Snažíme se podpořit hypotézu, že existuje vztah mezi starostí o zvyšování vlastní atraktivity a touhou po úspěchu. Právě to, co lze označit jako mužský „grooming“ je rostoucím ekonomickým odvětvím, podporovaný stále mohutnějším marketingovým průmyslem. Docházíme k závěru, že mediálně konstruovaný narativ mužského zkrášlování lze efektivně komunikovat jako potenciál k dosahování hegemonní maskulinity, tedy dominanci a úspěchu v socioekonomickém rozměru života, což odpovídá empirickému zjištění sociologů. Tím lze reagovat na vnímání mužského groomingu jako případného projevu krize maskulinity, respektive maskulinity submisivní a marginalizované, pro mužskou heterosexualání populaci tolik neatraktivní a odmítanou.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 16:17