KUPEC, Václav, Michal LUKÁČ, Přemysl PÍSAŘ a Katarína GUBÍNIOVÁ. Increasing Personnel Competencies in Museums with the Use of Auditing and Controlling. Sustainability. Basel: MDPI, 2020, roč. 12, č. 24, s. 1-18. ISSN 2071-1050. Dostupné z: https://dx.doi.org/10.3390/su122410343.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Increasing Personnel Competencies in Museums with the Use of Auditing and Controlling
Název česky Zvyšování personálních kompetencí v muzeích pomocí auditu a controllingu
Autoři KUPEC, Václav, Michal LUKÁČ, Přemysl PÍSAŘ a Katarína GUBÍNIOVÁ.
Vydání Sustainability, Basel, MDPI, 2020, 2071-1050.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50204 Business and management
Stát vydavatele Švýcarsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW Celý text článku
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Doi http://dx.doi.org/10.3390/su122410343
Klíčová slova česky audit; controlling; kompetence; management; muzeum; personál
Klíčová slova anglicky auditing; competency; controlling; management; museum; personnel
Štítky AR 2020-2021, POZNÁMKA, xJ2
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: PhDr. Ing. Václav Kupec, Ph.D., učo 26362. Změněno: 7. 1. 2021 21:16.
Anotace
Society is constantly developing and museums must respond to this. Museums’ main tasks include conservation of humanity’s history, which puts high demands on museum staff. The level of care for cultural heritage depends on the quality of staff at the given museums. Thus, HR management can be perceived as a soft museum discipline that can be supplemented with hard management approaches. From here, certain research questions arise, such as: What are the vital factors for HR management in museums, or how can personnel competencies development be continuously improved? The research aim is, therefore, to define for museums the vital factors for personnel competencies development with an emphasis on efficiency improvement. The defined task will be completed using a questionnaire together with a multipoint Likert scale. The research was conducted on a sample of n = 810 museums in EU 27. A personnel competencies model was constructed based on the statistical analysis and using stepwise regression, which points to the importance of auditing and controlling approaches in the management of museums. The outcomes point to a lower than expected impact of the number of employees and the quality of management on the personnel competencies development. The correlation analysis of the variables shows interesting relations that should be used for the development of performance in museums.
Anotace česky
Společnost prochází kontinuálním vývojem. To se týká také moderních muzeí, která jsou součástí ekonomik. Mezi hlavní úkoly muzeí patří udržení dějin lidstva, což klade vysoké nároky na muzejní personál. Úroveň péče o kulturní dědictví se odvíjí od úrovně personálu inkriminovaných muzeí. Personalistiku tak lze vnímat jako „soft“ muzejní disciplínu, kterou lze obohatit o „hard“ přístupy managementu. Z těchto predikcí vyvstávají některé výzkumné otázky, jako například jaké jsou hlavní faktory pro HR management v muzeích, nebo jak neustále zlepšovat rozvoj osobních kompetencí? Cílem výzkumu je proto definování zásadních faktorů pro rozvoj kompetencí lidských zdrojů v muzeích s důrazem na zvyšování efektivity. Splnění takto zkonstruovaného zadání naplňuje dotazování, doplněné několikastupňovou Likertovou škálou. Testován je výběrový soubor 810 muzeí v prostoru EU 27. Ověření reliability je kalkulováno Cronbachovou alfou, přičemž k determinaci závislých prvků personální oblasti je aplikována Personova korelace. Z předložených výsledků a zkonstruovaného modelu lze vyčíst odpovědi na vyvstalé otázky. Mezi hlavní výsledky výzkumu je tak možné zařadit ustanovení auditu jako nástroje pro konzultační funkci personálního managementu a ustanovení controllingu jako nástroje, který slouží k dosažení personálních cílů muzeí. Tyto výsledky rozvíjejí konceptuální poznatky personálního managementu, čímž jsou zpřesňovány manažerské teorie pro muzejní praxi.
VytisknoutZobrazeno: 24. 4. 2024 18:10