CHLUMSKÁ, Zuzana. Historical Definiton and Theoretical Background of Usury Loan Provisions. Financial Internet Quarterly. Rzeszow: University of Information Technology and Management, roč. 17, č. 1, s. 28-40. ISSN 2719-3454. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Historical Definiton and Theoretical Background of Usury Loan Provisions
Název česky Historická definice a teoretický základ poskytování lichevních úvěrů
Autoři CHLUMSKÁ, Zuzana (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání Financial Internet Quarterly, Rzeszow, University of Information Technology and Management, 2021, 2719-3454.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50206 Finance
Stát vydavatele Polsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/21:#0000737
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
UT WoS 000697120300004
Klíčová slova česky Lichva, soudní rozhodnutí, půjčování, úroková sazba, historie, trestný čin, finanční gramotnost
Klíčová slova anglicky Usury; adjudication; lending; interest rates; history; criminal offense; financial literacy
Štítky AR 2020-2021, odmeny_2021, RIV_2022, xJ3
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 28. 2. 2023 09:01.
Anotace
The thesis deals with usury and illegal lenders both on the domestic scene and abroad. The usury itself is defined by its characteristics, by adjudication and by historical connotations. The historical definition begins in Mesopotamia and ancient Rome, basically since the emergence of money. The aim of the paper is a comprehensive overview of usury, which from the legal perspective is not precisely defined as a term and the thesis tries to find such a definition with the help of case law and interpretation. The characteristics of usury that are described in the thesis are distress, the presence of a weaker party, mental weakness, and a gross disparity of performance. The thesis also describes the history of loan sharks and usury in the United States, where violence plays considerable part of the issue. The paper also deals with the social background of usury and illegal lenders in the United Kingdom and outlines possible solutions to eradicate these phenomena in financially disadvantaged communities. In the end the thesis attempts to find unifying characteristics of usury across history and said countries.
Anotace česky
Práce pojednává o lichevních úvěrech a nelegálních půjčovatelích u nás i v zahraničí. Pojem lichva je definován z hlediska znaků, které musí naplňovat, judikatury i historického vnímání. Z hlediska historického je pojem definován od starověku od Mezopotámie a Říma, tedy od vzniku peněz. Cílem příspěvku je ucelený přehled o lichvě, která z hlediska práva není jako termín nijak přesně definována a práce za pomoci judikatury a výkladů tuto definici hledá. Mezi naplňované znaky, které práce přesně popisuje, patří mezi jinými tíseň, přítomnost slabší smluvní strany, rozumová slabost a hrubý nepoměr plnění. Práce také pojednává o historii a struktuře lichvy ve Spojených státech amerických, kde se pojem lichva rozšiřuje i o násilné praktiky při vymáhání pohledávek. Práce se také zaměřuje na sociální aspekt lichvy a nelegálních půjčovatelů ve Spojeném království a nastiňuje možnou podobu eliminace těchto živlů ze sociálně znevýhodněných komunit. Závěrem jsou hledány společné rysy lichvy napříč historií i zmíněnými zeměmi.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 23:48