JURÁSEK, Miroslav. Proč není lidský kapitál využíván efektivně? In Tomáš Löster, Jitka Langhamrová, Jana Vrabcová. Reprodukce lidského kapitálu – vzájemné vazby a souvislosti. 1. vyd. Praha: Oeconomica. s. 185-198. ISBN 978-80-245-2238-8. 2018.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Proč není lidský kapitál využíván efektivně?
Název česky Proč není lidský kapitál využíván efektivně?
Název anglicky Why Is not Human Capital Used Effectively?
Autoři JURÁSEK, Miroslav (203 Česká republika, garant, domácí).
Vydání 1. vyd. Praha, Reprodukce lidského kapitálu – vzájemné vazby a souvislosti, od s. 185-198, 14 s. 2018.
Nakladatel Oeconomica
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Stať ve sborníku
Obor 50201 Economic Theory
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Forma vydání elektronická verze "online"
WWW Celý text příspěvku
Kód RIV RIV/04274644:_____/18:#0000432
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
ISBN 978-80-245-2238-8
UT WoS 000507522000017
Klíčová slova česky Human Capital; Game Theory; Positional Investment; Model Game Titanic
Klíčová slova anglicky Lidský kapitál; Teorie her; Investování do pozic; Modelová hra Titanic
Štítky AR 2017-2018, cervenec_2018_o, RIV_2020, unor_2020_o, WOS, xD1_překvalifikování, xD2
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Ing. Dominika Moravcová, učo 21787. Změněno: 9. 4. 2020 09:54.
Anotace
Vzdělání představuje důležitou část lidského kapitálu. Tento článek je ve smyslu konceptu lidského kapitálu rozdělen do tří částí: okamžitá spotřeba, budoucí produktivní spotřeba, která je určitým způsobem spojena s předchozí okamžitou spotřebou a systémové překážky k plnému rozvoji a uplatnění získaných znalostí a poznatků. Zvláštní pozornost je v tomto článku věnována právě překážkám rozvoje uplatnění lidského kapitálu. S využitím teorie her je ukázáno, že ztráta efektivnosti lidského kapitálu se děje spíše z důvodu systémového nastavení než "selhání" jednotlivce či jeho neochoty. Na základě hry Titanic některé současné fenomény jako prohlubování majetkové nerovnosti, sílící sociální a ekonomická segregace a omezená sociální mobilita se projevují v horších možnostech zlepšení sociálního statutu. Tento článek popisuje hru Titanic a demonstruje, že je nutné prosazovat kooperativní strategii v rámci hry Titanic, pokud má dojít k rozvíjení lidského kapitálu a (dosažení společenského blahobytu). V článku jsou rovněž identifikovány subjekty, které neví, že se v současnosti hraje hra Titanic a ohrožují tak lepší využití lidských zdrojů.
Anotace anglicky
Having in mind the education as an important part of the human capital concept and as a product at the same time, this paper breaks down this concept into three parts: the immediate consumption, the future productive consumption which is somehow connected with the previous immediate consumption and the systemic barriers to the full development and employment of the acquired skills and knowledge. The special attention is paid to the last mentioned component of the human capital. Using the game theory, it is demonstrated that the loss of the human capital efficiency happens rather because of the system setting than the individual “failure” or unwillingness. On the ground of the model game Titanic some actual phenomena such as a deepening wealth inequality, a bigger social and an economical segregation and a limited vertical mobility, resulting in worse and worse possibilities for the improvement of the personal social status, are explained. This paper describes the game Titanic and demonstrates that, following the development of the human capital (and searching the social well – off at the same time) it is necessary to push forward the cooperative strategy within this game. They are also identified the subjects that are not interested in playing this strategy and pose a threat to a better using of the human resources.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 15:33