TOMÁŠKOVÁ, Andrea a Roman ŚMIETAŃSKI. Industrial Property and Investment in the Research in the Business Sector – Comparative Study Czech Republic and Poland. Eastern european journal of regional studies. Moldova: Center for Studies in European Integration, 2021, roč. 7, č. 1, s. 44-69. ISSN 2537-6179.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Industrial Property and Investment in the Research in the Business Sector – Comparative Study Czech Republic and Poland
Název česky Průmyslové vlastnictví a investice do výzkumu v podnikatelském sektoru – comparative study Czech Republic and Poland
Autoři TOMÁŠKOVÁ, Andrea (203 Česká republika, garant, domácí) a Roman ŚMIETAŃSKI (616 Polsko).
Vydání Eastern european journal of regional studies, Moldova, Center for Studies in European Integration, 2021, 2537-6179.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50203 Industrial relations
Stát vydavatele Moldavsko
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/21:#0000774
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky duševní vlastnictví, patent, užitný vzor, investice, věda a výzkum, Česká republika, Polsko.
Klíčová slova anglicky patent; utility model; investment; research and development; Czech Republic; Poland
Štítky AR 2020-2021, odmeny_2022, podíly, POZNÁMKA, RIV_2022, xJ5
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 13. 6. 2022 07:39.
Anotace
The authors analyzed data on the topic with using descriptive statistics method for answers five research questions which are in line with the aim of the article. The aim of the paper is to perform a comparative study in the field of intellectual property and investment in research in the business sector in the Czech Republic and Poland. Data were drawn from statistical offices in the Czech Republic and Poland. In the Czech Republic. Data was processed using descriptive statistics. The number of patents and utility models has been declining in recent years, while in Poland their number is growing. On the other hand, there is a growing trend of companies investing in science and research, both in the Czech Republic and in Poland. The impulse for companies to invest in R&D is also part of long-term innovation strategies in both countries. In the Czech Republic, it is the strategy of the Czech Republic Country For The Future 2019 - 2030 and in Poland, it is the Long-term national development strategy. The article is important for making a comparison of the issue. This will be the basis for initiating academic research cooperation using tools from the long-term development strategies of both countries, which will bring implicit added value.
Anotace česky
Investice do výzkumu a vývoje ve vztahu k aktivitě konkurence a novým příležitostem jsou pragmatickými důvody, proč dnes podnikatelé považují řízení duševního vlastnictví za jednu z priorit a zavádí jej do svých strategických plánů. Státy pobídkové mechanismy, formy podpor a nástroje implementují do svých dlouhodobých strategií. Autoři analyzovali údaje na dané téma. Data jsou čerpána ze statistických úřadů v ČR a Polsku. V ČR počet patentů a užitných vzorů v posledních letech klesá, zatímco v Polsku jejich počet roste. Proti tomu je naopak vzrůstající trend firem investujících do vědy a výzkumu, jak v ČR, tak v Polsku. Ve vztahu k HDP vzrostly výdaje na VaV v ČR v roce 2018 z 1,9% na 1,94 % v roce 2019, stejně tak v Polsku výdaje na VaV vzrostly v roce 2018 z 1,21% na 1,32% v roce 2019. Dosažené výsledky tohoto vzrůstajícího trendu v praxi budou doložitelné a měřitelné až za několik let. Impulsem firem investovat do oblasti VaV jsou také součástí dlouhodobých inovačních strategií v obou zemích. V České republice se jedná strategii Czech Republic Country For The Future 2019 – 2030 a v Polsku je to strategie Polsko 2030. Třetí vlna modernosti. Dlouhodobá národní rozvojová strategie. Výsledky a kooperace autorů z různých zemí mají ambici iniciovat spolupráci české a polské akademické sféry s propojením podnikatelského prostředí a státních autorit, která by přispěla k uplatnitelnosti invence až do praxe hospodářství zemí. Maximálně využívat synergických efektů z dlouhodobých strategií zemí v rámci mezinárodní spolupráce.
VytisknoutZobrazeno: 26. 4. 2024 19:42