PETRŮ, Naděžda a Monika NAĎOVÁ KROŠLÁKOVÁ. Insights on Trends of Academic Research into Family Business. ACTA VŠFS. Praha: Vysoká škola finanční a správní, a. s., roč. 15, č. 1, s. 9-35. ISSN 1802-792X. doi:10.37355/acta. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Insights on Trends of Academic Research into Family Business
Název česky Vhled do vývoje vědeckého poznání rodinného podnikání
Autoři PETRŮ, Naděžda (203 Česká republika, garant, domácí) a Monika NAĎOVÁ KROŠLÁKOVÁ.
Vydání ACTA VŠFS, Praha, Vysoká škola finanční a správní, a. s. 2021, 1802-792X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50204 Business and management
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/21:#0000712
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Doi http://dx.doi.org/10.37355/acta
Klíčová slova česky rodinné podnikání, vědecké metody, strategie, řízení, nástupnictví, vztahy, správa majetku
Klíčová slova anglicky family business; research methods; strategy; management; succession; relations; asset management
Štítky AR 2020-2021, odmeny_2022, RIV_2022, RIV_2022_TAČR, xJ4
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Návaznosti TL02000434, projekt VaV.
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 8. 3. 2022 08:03.
Anotace
The question of family business ranks among the most intensively followed areas of research. At the same time, it is a question with a palpable impact on the economic and social environment; in other words, it is a question with a high degree of social relevance. It is a topic both appropriate and necessary, yet very challenging in terms of its interdisciplinarity and scope. The goal of this article is to summarize the research question of family business via a systematic review of literature primarily in terms of topical areas, scientifi c methods, and study sample size. To evaluate which methods are suitable for examining the issues of family business. The authors drew methodological inspiration from the bibliography of De Massis et al. (2012), in which the authors gathered and organized information related to the topics of empirical articles, including a short description of the sample, a description of the data collections methods used, and a list of secondary data sources used. They reached the conclusion that the use of qualitative research seems logical for research in the areas of identity, culture, values, and relationships, which is the primary socioemotional wealth of family businesses.
Anotace česky
Problematika rodinného podnikání patří mezi intenzivně sledované oblasti výzkumu. Zároveň se jedná o problematiku s nezanedbatelným dopadem na ekonomické a sociální prostředí, tedy o téma s vysokou společenskou relevancí. Téma je vhodné a potřebné, ale je velmi náročné vzhledem ke své interdisciplinaritě a šíři. Cílem příspěvku je přiblížit výzkumnou problematiku RP prostřednictvím systematického přezkumu literatury především z pohledu tematických okruhů, vědeckých metod, velikosti výzkumného vzorku. Vyhodnotit, které metody jsou vhodné pro zkoumání problematiky rodinného podnikání. Autorky se metodologicky inspirovaly bibliografi í De Massis et al. (2012), ve které autoři shromáždili a uspořádali informace týkající se témat empirických článků, včetně krátkého 10 ACTA VŠFS, 1/2021, vol. 15, www.vsfs.cz/acta popisu vzorku, popisu metod použitých ke sběru dat a seznamu sekundárních zdrojů dat, které byly použity. Mimo jiné došly k závěru, že využití kvalitativního výzkumu se zdá být logické pro výzkum v oblasti identity, kultury, hodnot a vztahů, což je hlavním socioemocionálním bohatstvím rodinných podniků.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 01:51