KLOPPENBURG, Wolfgang. Are Real Estate Prices Evolving into an Asset Price Bubble? ACTA VŠFS. Praha: Vysoká škola finanční a správní, a.s., roč. 15, č. 1, s. 36-48. ISSN 1802-792X. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Are Real Estate Prices Evolving into an Asset Price Bubble?
Název česky Vyvíjejí se ceny nemovitostí do bubliny cen aktiv?
Autoři KLOPPENBURG, Wolfgang.
Vydání ACTA VŠFS, Praha, Vysoká škola finanční a správní, a.s. 2021, 1802-792X.
Další údaje
Originální jazyk angličtina
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50200 5.2 Economics and Business
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky bubliny cen aktiv, měnová politika, index cenových bublin
Klíčová slova anglicky asset price bubbles; monetary policy; price bubble index
Štítky AR 2021-2022, nehodnoceno_afiliace_není_k_VŠFS, odmeny_2022, xJ4
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 20. 10. 2021 13:59.
Anotace
The development of real estate prices is of extraordinary importance for the fi nancial and economic system, as undesirable developments could endanger fi nancial stability – as seen in the fi nancial crisis of 2008 and 2009. This applies not only to speculators, but also to private households, which have to borrow to pay the purchase price. The market has been “fueled” in particular by the monetary policy of the central banks – expansion of the money supply and low interest rates. Investors are looking for investment opportunities due to the money glut, and the real estate market still promises a return. Furthermore, many people looking to build are willing to go into debt to buy a property. This demand ultimately has a driving eff ect on real estate prices. The aim of this paper is to compare and analyze the development of real estate prices in the most important OECD countries with those of Germany. A model of real estate prices is presented, which takes into account the most important indicators and provides information on when a price bubble exists. The model shows that asset price bubbles can be identifi ed in some OECD countries. In Germany, on the other hand, there are only signs of a price bubble in a few major cities. Since private debt is low, it does not seem to be a problem across the board in Germany. A general problem remains with regard to the timely detectability of price bubbles.
Anotace česky
Vývoj cen nemovitostí má pro fi nanční a hospodářský systém mimořádný význam, neboť nežádoucí vývoj by mohl ohrozit fi nanční stabilitu – jak se ukázalo během fi nanční krize v letech 2008 a 2009. To platí nejen pro spekulanty, ale i pro soukromé domácnosti, které si musí na zaplacení kupní ceny půjčit. Trh „přiživuje“ zejména měnová politika centrálních bank – expanze peněžní zásoby a nízké úrokové sazby. Investoři kvůli přebytku peněz hledají investiční příležitosti a trh s nemovitostmi stále slibuje výnos. Mnoho lidí, kteří chtějí stavět, je navíc ochotno se kvůli koupi nemovitosti zadlužit. Tato poptávka má v konečném důsledku hnací vliv na ceny nemovitostí. Cílem tohoto článku je porovnat a analyzovat vývoj cen nemovitostí v nejvýznamnějších zemích OECD s cenami v Německu. Představen je model cen nemovitostí, který zohledňuje nejdůležitější ukazatele a poskytuje informace o tom, kdy existuje cenová bublina. Model ukazuje, že v některých zemích OECD lze ACTA VŠFS, 1/2021, vol. 15, www.vsfs.cz/acta 37B identifi kovat bubliny v cenách nemovitostí. Naopak v Německu existují známky cenové bubliny pouze v několika velkých městech. Vzhledem k tomu, že soukromé zadlužení je nízké, nezdá se, že by se v Německu jednalo o plošný problém. Obecným problémem zůstává včasná zjistitelnost cenových bublin.
VytisknoutZobrazeno: 19. 4. 2024 10:09