STRAUS, Jiří a František VAVERA. Ján Jesenský, jeho přínos pro kriminalistiku. Právnické listy. Praha: Fakulta právnická Západočeské univerzity v Plzni ve společnosti Wolters Kluwer ČR, a. s., 2021, roč. 5, č. 2, s. 4-7. ISSN 2533-736X.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Ján Jesenský, jeho přínos pro kriminalistiku
Název česky Ján Jesenský, jeho přínos pro kriminalistiku
Název anglicky Ján Jesenský, his contribution for forensic science
Autoři STRAUS, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí) a František VAVERA (203 Česká republika).
Vydání Právnické listy, Praha, Fakulta právnická Západočeské univerzity v Plzni ve společnosti Wolters Kluwer ČR, a. s. 2021, 2533-736X.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50502 Criminology, penology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/21:#0000809
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky Soudní lékařství, pitva, Jan Jesenius, lidské tělo, mrtvola, kriminalistika
Klíčová slova anglicky Forensic medicine; dissection; Ján Jesenský; human body; cadaver; criminalistics
Štítky AR 2021-2022, odmeny_2022, POZNÁMKA, RIV_2022, xJ5
Příznaky Recenzováno
Změnil Změnila: Pavlína Ondrová, učo 17661. Změněno: 25. 3. 2022 10:22.
Anotace
Článek pojednává o významné osobnosti soudního lékařství Jánu Jesenském, který provedl v roce 1600 v Praze veřejnou a tiskem dokumentovanou pitvu lidského těla. Význam veřejné pitvy v Praze je nutno vidět v historickém kontextu. Šlo o nespornou snahu pozdvihnout lesk pražského Karlova učení a vrátit universitu do svazku významných evropských učilišť. Vědecký význam uskutečněné pitvy byl minimální, ale význam společenský byl enormní. Díky Jesenskému byla pitva, potažmo ohledání mrtvoly, začleněno do trestního procesu. V článku se autoři snaží přiblížit život Jána Jesenského a jeho přínos pro rozvoj kriminalistiky.
Anotace anglicky
The article deals with an important figure of forensic medicine, Ján Jesenský, who dissected a human cadaver on a public and press-documented performance in Prague in 1600. The importance of a public dissection in Prague can be seen mainly in historical context. It was an indisputable effort to raise the importance of Charles University in Prague and its return to a union of an important European state-governed educational institutions. The scientific significance of the dissection was overshadowed by the social impact. Thanks to Jesenský, the cadaver dissection, and therefore the autopsy, was included in the criminal process. The authors of this article bring closer the life of Ján Jesenský and introduce his contribution to the criminalistics development.
VytisknoutZobrazeno: 25. 4. 2024 15:53