STRAUS, Jiří a Tomáš KREJČÍ. Domovní prohlídka jako kriminalistická metoda v rámci vyšetřování drogové trestné činnosti /část první/. Drugs & Forensics Bulletin NPC. Praha: Policie České republiky, Národní protidrogová centrála Služky kriminální policie a vyšetřování, XXVII, č. 4, s. 23-28. ISSN 1211-8834. 2021.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Domovní prohlídka jako kriminalistická metoda v rámci vyšetřování drogové trestné činnosti /část první/
Název česky Domovní prohlídka jako kriminalistická metoda v rámci vyšetřování drogové trestné činnosti /část první/
Název anglicky Home search warrant as a forensic method within drug crime /first part/
Autoři STRAUS, Jiří (203 Česká republika, garant, domácí) a Tomáš KREJČÍ.
Vydání Drugs & Forensics Bulletin NPC, Praha, Policie České republiky, Národní protidrogová centrála Služky kriminální policie a vyšetřování, 2021, 1211-8834.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50502 Criminology, penology
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
WWW URL
Kód RIV RIV/04274644:_____/21:#0000814
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky Domovní prohlídka; drogy; zajišťování stop
Klíčová slova anglicky Home search warrant; illicit drugs; securing forensics evidence
Štítky AR 2021-2022, odmeny_2022, RIV_2022, xJ4
Příznaky Mezinárodní význam, Recenzováno
Změnil Změnila: Pavlína Ondrová, učo 17661. Změněno: 25. 3. 2022 09:25.
Anotace
V článku je pojednáno o domovní prohlídce a prohlídky jiných prostor a pozemků jako kriminalistické metodě a využití při vyšetřování drogové trestné činnosti. Pozornost je věnována aspektům při zajišťování kriminalisticky relevantních informací, kriminalistických stop a postupu před realizací domovní prohlídky. V příspěvku je uveden postup při realizaci domovní prohlídky z hlediska kriminalistické taktiky. Důraz je kladen na nutnost správné volby požadovaného institutu prohlídky ve vztahu k objektu zájmu a význam řádného odůvodnění neodkladnosti a neopakovatelnosti úkonu, pokud mají být prohlídky provedeny před zahájením trestního stíhání. V závěru autoři vyjadřují názor na zlepšení realizace domovní prohlídky a náměty na zefektivnění postupu.
Anotace anglicky
The article deals with house searches and searches of other premises and land as a criminalistic method and use in the investigation of drug crime. Attention is paid to aspects in providing forensically relevant information, forensic traces and the procedure before the house search. The article presents the procedure for the implementation of a house search in terms of forensic tactics. Emphasis is placed on the need for the correct choice of the required institute of inspection in relation to the object of interest and the importance of proper justification of the urgency and non-repeatability of the act, if inspections are to be carried out before criminal proceedings are instituted. In conclusion, the authors express their opinion on improving the implementation of the house search and suggestions for streamlining the procedure.
VytisknoutZobrazeno: 28. 3. 2024 17:56