NOVOTNÝ, Jiří. Právní úprava franchisingu dle DCFR. Obchodní právo. Praha: Wolters Kluwer ČR, roč. 31, č. 2, s. 29-35, 40 s. ISSN 1210-8278. 2022.
Další formáty:   BibTeX LaTeX RIS
Základní údaje
Originální název Právní úprava franchisingu dle DCFR
Název česky Právní úprava franchisingu dle DCFR
Název anglicky LEGAL REGULATION OF FRANCHISING ACCORDING TO DRAFT COMMON FRAME OF REFERENCE
Autoři NOVOTNÝ, Jiří.
Vydání Obchodní právo, Praha, Wolters Kluwer ČR, 2022, 1210-8278.
Další údaje
Originální jazyk čeština
Typ výsledku Článek v odborném periodiku
Obor 50501 Law
Stát vydavatele Česká republika
Utajení není předmětem státního či obchodního tajemství
Organizační jednotka Vysoká škola finanční a správní
Klíčová slova česky Franchising, Franchisová smlouva, Referenční rámec, DCFR
Klíčová slova anglicky Franchising, Franchise Agreement, Reference Framework, DCFR
Štítky AR 2021-2022, nehodnoceno_afiliace_není_k_VŠFS, odmeny_2022, POZNÁMKA, xJ5
Změnil Změnil: Bc. Jan Peterec, učo 24999. Změněno: 28. 2. 2023 07:11.
Anotace
Franchisová smlouva není doposud jako samostatný smluvní typ právním řádem upravována. Referenční rámec (Draft Common Frame of Reference), jehož cílem je poskytnout strukturu a vodítko pro vývoj harmonizovaného evropského práva soukromého, však franchisovou smlouvu, jako smluvní typ komplexně upravuje. I když byl společný referenční rámec sestaven jako základ pro další úvahy o nepovinném nástroji v oblasti evropského smluvního práva, jehož pravidla by umožnily dosažení vyššího stupně konvergence mezi smluvními právy členských států Unie, jsou pravidla a principy vztahu mezi franchisorem a franchisantem upraveny způsobem, který může být vhodným vodítkem pro úpravu těchto podnikatelských vztahů, právě při absenci tuzemské právní úpravy franchisového podnikání.
Anotace anglicky
The franchise agreement has not yet been regulated by law as a separate type of contract. The paper deals with the franchise agreement, which as a contractual type comprehensively regulates the Draft Common Frame of Reference, which aims to provide structure and guidance for the development of harmonized European private law. Although the Common Frame of Reference has been drawn up as a basis for further reflection on an optional European contract law instrument, the rules of which would allow a greater degree of convergence between the contract laws of the Member States of the Union, the rules and principles of the franchisor to be a suitable guide for the regulation of these business relations, especially in the absence of domestic legal regulation of franchise business.
VytisknoutZobrazeno: 29. 3. 2024 14:05